Problémy

Pigmentové škvrny

Typické prejavy:

Poruchy pigmentácie kože sa prejavujú zvýšenou tvorbou kožného farbiva v určitom mieste. Môžu mať hnedé až šedohnedé sfarbenie, kde odtieň pigmentácie je určený hĺbkou a uložením kožného farbiva. Tento problém kože nazývame hyperpigmentácia. Typickým prejavom môžu byť napr. pehy, alebo drobné či väčšie plochy najčastejšie sa vyskytujúce na tvári, chrbtoch rúk, ramenách, dekolte. S prejavmi hyperpigmentácie sa stretávame u oboch pohlaví, no častejšie ňou trpia ženy.

Príčina:

Príčinou pigmentácie kože môže byť následok kožných zápalových zmien (napr. akné), niektorých kožných ochorení, UV žiarenia, mechanického poškodenia kože, no môžu vznikať aj na základe hormonálnych zmien a môžu byť aj genetického pôvodu (pehy). Pôsobenie hormonálnych zmien najviac môžeme sledovať u žien v gravidite (50-70% tehotných žien), kedy sa môžu objavovať väčšinou symetrické tmavšie škvrny na tvári, hlavne oblasti líc a na laterálnych častiach. Tento prejav pigmentácie sa konkrétne nazýva Chloasma. Na hormonálnom základe sa ale s nadmernou pigmentáciou môžeme stretnúť aj pri užívaní hormonálnej antikoncepcie, alebo v menopauze pri užívaní hormonálnej substitúcie. U mužov majú na vznik hyperpigmentácii najväčší podiel genetické faktory a vplyv UV žiarenia. Spoločným dôvodom pre obe pohlavie môže byť ešte topicky (krémy, maste, oleje) alebo perorálne (tablety) aplikované látky s fotosenzitívnym účinkom. Niektoré hyperpigmentácie môžu samovoľne vymiznúť- hlavne tie priamo súvisiace s tehotenstvom. Väčšinou však pretrvávajú a niekedy môžu byť aj veľmi ťažko liečiteľné.

Riešenie:

Cieľom liečby je obmedzenie tvorby pigmentu a tiež jeho ukladanie v koži. Existuje množstvo prípravkov, ktoré pomáhajú domácemu ošetrovaniu pigmentácií. Mali by fungovať na princípe znižovania činnosti melaninu (kožného farbiva) a umožňovať tiež rovnomerné ukladanie pigmentu v pokožke. Tieto prípravky majú bieliace alebo zosvetľujúce účinky. Najefektívnejším spôsobom na eliminovanie hyperpigmentácií je profesionálne laserové ošetrenie. Tento zákrok je vhodné vykonávať v zimných mesiacoch a to kvôli kontraindikácii so slnečným žiarením. Hlavnou podmienkou akejkoľvek liečby ako aj prevencii vzniku nežiadúcej pigmentácie je obmedzenie pobytu na priamom slnečnom žiarení, návšteva solárií a pri predispozícii alebo pri už vzniknutých hyperpigmentáciách je nutná celoročná ochrana pred UV žiarením v podobe kvalitných opaľovacích krémov min SPF 30 až 50+.

Profesionálne ošetrenie pigmentových škvŕn pozri TU

Prečo tento zákrok u nás?

  • profesionálne laserové centrum
  • neštátne zdravotné zariadenie
  • už 15 rokov na trhu
  • špičkové originálne prístroje
  • kvalitné certifikované materiály
  • odborný personál
  • poradenstvo
  • individuálny prístup
  • diskrétnosť
  • bezplatné parkovanie pred budovou
Iba v LaserCenter.sk

Akcia pre nových klientov

10 eur zľava na prvé ošetrenie pre nových klientov.
Zľavu je potrebné vyžiadať na recepcii pri 1. ošetrení.

Máte otázky?

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.